Translate

pondělí 10. února 2014

Štola

Tenhle recept mám od kamarádky už hodně let a patří k mým nejoblíbenějším receptům na  sladké .. Navíc pokud má člověk pekárnu,  tak je to i velice rychlá buchta..  včera večer jsem upekla a dnes už zbyl na focení jen kousek.. kdo máte rádi vánočky určitě zkuste .. je to mnohem lepší těsto než vánočkové..









recept:
500 g polohrubé mouky
180 g másla ( Hera ) já ale dávám máslo
3 žloutky
citronová kůra
vanilkový cukr
4 lžíce rumu
špetkla soli
hrozinky,  kandované ovoce, oříšky  můžete dát co máte rádi , u nás se dávají jen  hrozinky a pak přidávám mleté mandle od oka, nebo i mleté lískové oříšky , také je možné přidat trochu vanilkového aroma, nebo mandlového.. ale to už si dávám já navíc v originál receptu to nebylo..

kvásek : 250 ml teplého  mléka, 3/4 kostky droždí, 70 g cukru, mouka -  nechat vzejít pak nalít na ostatní suroviny a  udělat klasické těsto kynuté, většinou ješte přidávám mouku jak to pekárny zadělává,  ale to už opravdu koukám do pekárny, těsto nesmí být moc tuhé spíš  řidší

když  je těsto vykynuté,  tak ho jen z pekárny vyklopím rovnou na pečící papír,  je dost mastné  nelepí ,  udělám jakoby plát ovál , jen rukama na to zaplácám  a jeden ten delší okraj  chytnu a přehnu ho do dvou třetin a šup s tím na plech napříč a  do trouby na 160 stupňů horký vzduch  a peču tak 50 minut.. 55 minut..  pak do toho píchnu špejlí  jetsli se to nelepí ,  ještě horké hodně potřu máslem,  aby se máslo pěkně vsáklo do celého povrchu a pak opravdu hodně pocukrujeme a necháme vychladnout..






11 komentářů:

  1. Štola není sice moje oblíbenkyně, ale ta tvoje vypadá krásně! bára.kára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru děkuji za pochvalu.. ta moje štola nechutná jako klasické štoly z obchodu před Vánoci , není tak sladká a je více vánočková ale taková vlhčí ne suchá jako některé vánočky.. D.

      Vymazat
  2. tak toto určite vyskúšam, ešte nikdy štolu nejedla :)
    tipy na handmade valentín: TU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc a určitě jí vyzkoušej :-)).. i za tipy na valentína ♥ Dita

      Vymazat
  3. Vyzerá úžasne, určite to vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andejko děkuji a určitě zkus, doufám že bude chutnat :-)) Dita

      Vymazat
  4. Dituško, tak ti nevím: jestli je lepší ta štola, nebo to, jak jsi to krásně připravila. Mě by asi z takového porcelánu chutnalo absolutně všechno :) A děkuji za recept!!!
    Pa, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko děkuji :-)) moc jsem se s tím nepřipravovala, nejdříve jsem si udělala kafe to vystydlo než jsme se k němu dostala za běhu z něj upila což je vidět i na fotkách že hrnek není plný :-)) , ukrojila si k němu kus štoly a pak si řekla , že než to sním mohla bych to ještě vyfotit a dát sem recept. tahle štola je fakt supr určitě jí zkus dětem moc chutná.. těm normálním jedlíkům ne jak naší Tery ta pro jistotu ani neochutnala :-)) pa Dita

      Vymazat
  5. Seu blog é adorável.

    Belas imagens e obrigada por compartilhar a receita.

    beijinhos,

    Lígia e =^.^=

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to jako velká dobrota. Děkuji za inspiraci Anny

    OdpovědětVymazat