Translate

čtvrtek 5. února 2015

Dvojctihodné koláče

Tyhle koláče miluji už od dětství. U nás doma se nepekly , ale  naše soudka paní Vaštová je pekla výborné  a přinesla nám je občas  ochutnat. Od té doby máme doma recept a když jsem dorostla do věku,  kdy jsem začala sama péct,  byla to první  kynutá věc,  co jsem zkoušela. Od té doby je peču čas od času, protože jak je udělám , tak  je skoro všechny doslova sama zblajznu :-))








a tady recept pro Vás:

500 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
100g másla nebo Hery změklé
3 žloutky
špetka soli
půlka kostky droždí
asi tak 200 ml až 250 ml mléka na kvásek , lžíce cukru

náplň dovnitř:
jeden polotučný nebo plnotučný tvaroh kupuji ve vaničce, trochu rumu, hrst hrozinek, a cukr podle chuti -  tvaroh prostě ochutnám , aby byl  hezky sladký , protože do těsta moc  cukru nejde

nahoru povidla , kupuji taková ta v plastovém obalu , jako bývala horčice , třeba  v Lidlu,  je na ně docela veliká spotřeba

a pak klasická drobenka z másla, cukru a mouky,  tu dělám od oka

Těsto zadělávám v pekárně , kvásek udělám zvlášť, vezmu teplé mléko, do něj dám lžíci cukru, kvasnice a rozmíchám,  pak přidám trochu mouky. Když  kvásek nakyne,  tak ho přeliju do pekárny ke zbytku ingrediencí a pustím jí, na těsto koukám,  protože je potřeba většinou ještě mouku přisypat , aby bylo těsto , tak akorát nesmí být hodně tuhé,  ale zase  ne úplně lepivé.  Když vykyne , odkrajuji lžící těsto a na dlani z něj udělám kulatou placičku, doprostřed dám lžičku náplně a pak z toho udělám takový měšec,  který pak přemením do kulata a tím spojem dám dolů na plech. Dávejte dost daleko od sebe,  hodně nakynou.   Jsou z toho  pak takové kulaté bobíky, ty jemně rukou přitlačím naplacato, a nechám kynout na plechu cca 30 minut i déle . Když jsou vykynuté , uprostřed koláče vymačkám prohlubeň, pozor,  aby jste těsto neprotrhli a nevytekl vám tvaroh ven  . Do toho ďůlku lžičkou  kydnu povidla a koláč kolem dokola pomažu rozšlehaným vajíčkem. Nakonec posypu drobenkou a dám do trouby na horkovzduch 160 stunů C, cca 20-30 minut . Musíte to hlídat, pokud by Vám povidla stékala dolů,   tak prostě při pečení udělám uprostřed lžičkou díru do nafouklého koláče  a povidla tam vrátím. Nejvíce mi chutnají  ty méně vypečené, koukám prostě dolů na koláč , když ho nadzvednu a je tam už hnědý kroužek mám upečeno.  Popis vypadá složitě  , ale není to nic těžkého. U nás druhého dne nedožijí,  což není běžné.  Na sladké jsem u nás specialiska pouze  já, zbytek rodiny má raději maso a naše Terezka ta nejí skoro nic.

14 komentářů:

  1. Jéé to je lákadlo, o víkendu zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti určitě vyzkoušej, jsou opravdu výborný !!!

      Vymazat
  2. Koláčky jsou krásné a nádherné fotky! Hezký večer! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko moc děkuji. Přeji také hezký večer. Dita

      Vymazat
  3. Aaaaach, tak tyhle bych také mohla! Miluji kynuté těsto, také se po něm krásně kyne :) A Tvoje koláčky, Dituško, vypadají úžasně!! Pa, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko taky miluji kynuté těsto, ale tohle je můj fakt top recept a kdo je u náís ochutnal už je taky peče.. pa krásné dny Dita

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Kdo má rád kynuté těsto, tak tomu vždycky moc chutnají .

      Vymazat
  5. Mňam, hned zítra je udělám, vypadají opravdu lákavě.
    Dito, děkuji za recept.
    Krásný blog. Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidko moc děkuji doufám že se koláče podařily.. hezký víkend Dita

      Vymazat
  6. Jako od babičky.. :))) Jeden z mých nejoblíbenějších kynutých zákusků.:)♥ give away

    OdpovědětVymazat
  7. Ditu, ty ale jsou. S chutí bych jich pár slupla. Krásný víkend ... Věra

    OdpovědětVymazat